Vyökokeet

Natsakokeet

Natsakokeita pitävät harjoitusten ohjaajat.

Vyökokeet

Vyökokeet järjestetään sovittuna ajankohtana ja niihin ilmoittaudutaan ennen vyökoetta. Vyökoetilaisuudessa kiinnitetään huomattavasti huomiota käytökseen ja judon perusasioiden tuntemukseen. Vyökoevaatimuksen mukaiset tekniikat tulee hallita vyön edellytysten mukaisesti. Vyökoemaksu tulee olla aina suoritettuna ennen vyökoetta ja kuitti maksusta tuodaan vyökokeen pitäjälle. Vyökokeessa käytetään aina puhdasta valkoista judogia.

Judoharjoittelun perusasiat

Judoharjoittelun perusasiat tulee olla hallinnassa ennen keltaisen vyön suorittamista. Harjoitteluilmapiiri dojolla, eli judosalilla, tulee olla ystävällinen. Judon harrastajat eli judokat tukevat toisiaan oppiakseen judoa yhdessä. Judokat kantavat vastuuta itsestään ja harjoitteluparistaan. Dojolla tulee vallita hiljaisuus ja mielen hallinta vastakohtana ulkomaailman rauhattomuudelle ja hälinälle. Saliin tultaessa ja sieltä lähdettäessä kumarretaan. Ohjaajan neuvoja noudatetaan ja kunnioitetaan.

Puhtaus on yksi judon hyveistä. Jalat pestään ja kuivataan ennen harjoituksia, judopuvun tulee olla ehjä ja puhdas. Sormien ja varpaiden kynnet pidetään lyhyinä. Kellot, sormukset ja korvakorut poistetaan.

Muotoseikat ovat judossa tärkeitä. Judon perusasioita ovat käytös, kunnioitus, kiitollisuus ja kohteliaisuus. Judossa voi harjoitella, kehittyä ja auttaa muita. Huolehtiminen kaikista helpottaa oppimista ja kasvattaa oman kehon ja mielen hallintaa sekä yhteisöllisyyttä.

Judoharjoittelu alkaa ja päättyy kumarrukseen. Ulkoisesti kumarrus merkitsee että olemme valmiit harjoitukseen tai että harjoitus on nyt päättynyt. Sisäisesti kumarrus merkitsee arvostusta arvostustamme judoa kohtaan. Kumartamalla ilmoitamme ja lupaamme noudattaa harjoituksen ja judon sääntöjä. Kumarrus myös ilmaisee kunnioitusta opettajia, harjoitusparia tai kilpailuvastustajaa kohtaan. Kumarrus heijastelee myös nöyryyttä ja kiitollisuutta elämää kohtaan. Kumarrus ei ole eikä tarkoita matelua eikä kopeutta, sillä kaikki judokat kumartavat yhtä aikaa ja yhtä syvään. Sananmukaisesti Rei, eli kumarrus, tarkoittaa myös tervehtimistä, kumarrusta, arvostavaa kohteliaisuutta ja kiitollisuuden ilmausta.

Kumarrusta käytetään esimerkiksi salille ja matolle tultaessa ja poistuttaessa, ilmoittauduttaessa harjoituksen vetäjälle ja parille kumarretaan.

Vyöasteet

Judovyöllä on kaksi tehtävää: sillä sidotaan takki kiinni ja lisäksi se kertoo kuinka pitkälle sen käyttäjä on edistynyt judossa. Vyöarvoja on kahta lajia: kyu-asteet ja dan- eli mustan vyön asteet.

6.kyu = valkoinen vyö
5.kyu = keltainen vyö
4.kyu = oranssi vyö
3.kyu = vihreä vyö
2.kyu = sininen vyö
1.kyu = ruskea vyö
1.dan = ensimmäisen asteen musta vyö

Katso vyökoevaatimukset

Katso judosanasto

Judotekniikoita internetissä

Lisäksi mm. youtube:sta löytyy paljon judoon liittyviä videoita.